Hvem har navnedag i dag. Dagens navnedag (navnedag barn)

Wikipedia:Dagen i dag

Hvem har navnedag i dag

Navnedag fejres stadig i de katolske lande, men også i vore nabolande Norge, Sverige og Finland I skudår — 2012, 2016, 2020 osv. Navnedagen er etter den hellige , biskop av , død ca. Navnedagen er etter svenskekongen Erik Jedvardsson, Erik den hellige , Sankt Erik ca 1120—1160 , skytshelgen for Sverige. Hellas er blant landene hvor navnedagsfeiring er mest vanlig. De tidlige navnedagene var hovedsakelig knyttet til en liste over helgener og martyrer, og navnedagene ble feiret mer til deres ære enn til en særskilt person. De katolske lande fejrer navnedage efter en officiel liste fra , men i mange lande, heriblandt og er navnedagsfejring aldrig slået an. Rosalia siciliansk eneboer død 4? Jeg tror dette vil overraske mange, og varme mange minoriteters hjerte, sier Raja til Dagbladet.

Next

Derfor har du navnedag

Hvem har navnedag i dag

Det er 256 dager igjen av året. Et utvalg av de utenlandske nettstedene som inngår i Injosofts nettverk. Disse artiklene brukes gjerne av aviser og radioprogram. Elms-ild, et glimt i skipets mastetopp som varslet storm på havet, man påkalte ham som vern mot uværet, han var også skytshelgen for enker og foreldreløse - i norske kalt Rasmusdagen eller Skoklefall, både 2. Navnedagen er etter Arnold som dro ut i som til , og Borgny ble flyttet hit fra 26. Monika og Mona har navnedag i dag.

Next

Derfor har du navnedag

Hvem har navnedag i dag

Dette er fortsatt den største seieren i turneringens historie. Det hele er ment som et tilbud til folk som ønsker å feire navnedagen sin. De tidligste eksempler på navnedagsfejring er fra i , og da mest i de øvre samfundslag. Man beholdt imidlertid de mest kjente merkedagene som kyndelsmesse, jonsok, olsok, larsok og barsok. Fabian var pave og ble henrettet med øks i år 250 under 's forfølgelse, Sebastian var romersk offiser som ble kristen, martyr ca.

Next

Mohammad får egen navnedag i 2017:

Hvem har navnedag i dag

Et fragment af et finsk manuskript fra omkring 1340—1360 brugt ved konvent i , der viser den kalender for juni måned En navnedag er den dag som ifølge er tilegnet persons. Så det virket som det var en viss interesse blant det norske folk for å ha navnedag, sier navneforskeren. Vi håper at dette nettstedet vil bidra til økt fokus på markering av den enkeltes navnedag. Dagen har siden vært arbeidsfri helligdag på Færøyene, og går under navnet Flaggdagen. I 1989 tok så opp skikken med å trykke en navnedagsrekke i. Hverken navnedagsfejring eller fødselsdagsfejring havde særlig betydning i på denne tid. Ingen har ennå funnet rester etter fredag den 13.

Next

På denne dag

Hvem har navnedag i dag

På 1980-tallet begynte noen norske radiokanaler å referere til den moderne svenske navnedagskalenderen. Denne listen er også tilgjengelig og, for mange av navnene, med begrunnelse for valg av dato. I samarbeid med navneforskerne ved Universitetet i Oslo har vi kommet frem til en rekkefølge for navnene, sier administrerende direktør Hans Olav Hoff i Almanakkforlaget til Utrop. Helgener æres som trosmæssige forbilleder, hvis liv det er værd at efterleve. Fødselsdagsfeiring ble sett på som en tradisjon, da det var dagen man ifølge kristen tradisjon ble født inn i. Denne blev opfattet som en hedensk og ukristen skik. Forsker Solveig Wikstrøm har ansvar for andre reviderte utgave.

Next

m.pcinpact.com

Hvem har navnedag i dag

Samme dato som i den svenske navnekalenderen i 1987. Skikken med å feire navnedag er oppstått i den tidlige kriste kirke med det formål å redusere betydningen av fødselsdatoen. Minst 22 blir drept av tre bomber. Den er da basert på frekvens, gamle kirkelige minnedager, og også merkedager på primstaven. Vi arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Navnedagen er etter Mildred Mildrida , engelsk abbedisse i Minster på i , død ca.

Next

Derfor har du navnedag

Hvem har navnedag i dag

Trangen ligger ved Flisa, nord for Kongsvinger. Feiring av fødselsdagen ble oppfattet som en hedensk og ukristen skikk. Navnedagsrekken fra 2017 inneholder 452 kvinnenavn og 426 mannsnavn. Det er 22 år siden den norske utgaven ble til. To år senere ble navnedager inkludert i denne almanakken. Vi utvikler og driver et stort antall ulike nettsider og internettjenester. Dette er en liste over norske navnedager sortert etter dato.

Next

Liste over norske navnedager sortert etter navn

Hvem har navnedag i dag

Den norske almanakken inkluderte også den gamle helgenkalenderen like til 1912, da de fleste helgenfester ble luket ut. Og i så fall er kanskje ikke denne dagen noe verre enn andre dager? Fra da av har navnedagsfeiring vært vanlig i store deler av Sverige og Finland. En annen forklaring er at fenomenet henger sammen med at Judas Iskariot var den trettende ved bordet under Jesu siste påskemåltid, og jesus døde som kjent på en fredag — langfredag. Selv om helgenkulten formelt ble avskaffet da Norge ble , blir navnene på en del viktige helgendager fortsatt brukt. Navnedagen etter likhet med , en av de tidlige kristne , pint ihjel under keiser år 60 og og og - etter Walburga, engelsk kongsdatter som ble abbedisse i et tysk kloster, død ble feiret som vernehelgen for grøde, og blandet sammen med gamle hedenske skikker til vårfeiring. Navnedagen er etter festdagen i Den og den kirke for. Hver dato i løpet av året har en egen artikkel.

Next