Inger hagerup dikt. Aust

Ukas dikt: «Som løfter» av Inger Hagerup

Inger hagerup dikt

Diktet har et gjennomført rimmønster med kryssrim som veksler mellom mannlige og kvinnelig rimord. Men det har et sentralt poeng. Videre kan bildet være et uttrykk for følsomhet. Vårdikt — Dikt 22 av 23 No livnar det i lundar Tekst: Elias Blix Salme, 1924 No livnar det i lundar, no lauvast det i lid, den heile skapning stundar no fram til sumars tid. Siste kommentarer til til til til til til siljesols til til til til Leter du etter noe? De mest interessante linjene jeg fant var avslutningsstrofen av «Jeg tror»: Hør ikke på meg. Jeg opplever diktet «Lykke» som en definisjon på hva lykke er i barndommen.

Next

av Inger Hagerup

Inger hagerup dikt

Hun bruker bokstavrim som går i aa og bc, slik at endingen av hver av ordenene slutter på samme bokstav som med neste setning, eks: Flaggermus — Hus, Trærne — Tærne. Seil i mørke, lille jord, med en liten gutt ombord, i sin lille skjorte. Klaus forteller at Inger og Anders forsøkte å skille lag flere ganger, men ikke maktet å gå fra hverandre. Diktet er tradisjonelt bygget opp, 4 strofer med 4 verslinjer hver. I livet er så utrolig mye, det er glede og sorg, død og fødsel. En streng kan være spent nesten til bristepunktet.

Next

Maries norskblogg: Diktanalyse

Inger hagerup dikt

Hun beskriver den nye løvetannen som sterk, stri og vill, og slik er det også med unge mennesker. Da har du kommet på riktig sted. Diktet er fortsatt aktuelt den dag i dag, fordi mennesker trenger fortsatt påminnelse at vi er likeverdige. Nå er den sterk og stri og vill, en riktig løvetann, og strekker kry sin lille ild mot solens kjempebrann. Forfatteren har skildret godt og vi angrer ikke et sekund på at vi brukte halvannen time på å analysere dette! Høstdikt — Dikt 13 av 20 Høsten starter der sommeren slipper, med frodige farger og sommerlig vær, forandringen kommer da varmen glipper, og skogen fylles av deilige bær. Diktet bærer preg av å ha blitt skrevet i en svært tung tid, og bærer på mange følelser.

Next

«Lykke» av Inger Hagerup

Inger hagerup dikt

De to linjene blir også gjentatt flere ganger i diktet, og det blir lagt ekstra stor vekt på disse linjene. Inntil videre legger jeg Inger Hagerup til side for å plukke roser og prestekrager andre steder. Løft meg opp av jord og berg, av ånd og kropp! Lykken kan finnes overalt, selv i den minste ting som for eksempel i å «gå på en gressgrodd setervei i tynne, tynne sommerklær». Som ung har du mye tid til overs og du kan ta hver dag som den kommer. Det var vanskelig å hente ut noe annet enn at kjærligheten er viktig og at lengsel og brudd er noe som hører kjærligheten til; det er vondt og vakkert, og aller lettest å uttrykke i en slags flora og fauna-metaforikk. » Linjer som utvilsomt hadde sin funksjon under krigen, men som gir en litt skeiv nasjonalromantisk etterklang i dag som det ikke lenger finnes belegg for å dyrke med mindre man har, tja, skeive nasjonalistiske sympatier.

Next

Inger Hagerup leser egne dikt

Inger hagerup dikt

Ren poesi «Lykke» ble første gang utgitt i 1945 i diktsamlingen Videre, og det er ofte med i antologier over Norges beste dikt. Inger Hagerup og mannen Anders tilbrakte noen av krigsårene som flyktninger i Sverige. Du må ha vært der for å skjønne det, osv. I førsteboka var så godt som alle diktene interessante, uansett tematikk og metaforikk, med en underliggende emosjonell energi og inderlig patos som smittet. Jeg er en ganske annen enn du tror. Inger Hagerup 1905-1985 tilhørte den eldre garde av kvinnelige lyrikere i dette århundre. Det er mange som ikke vet når man er lykkelig, men Hagerup har gjort en fremragende jobb med å vekke de gamle og positive minnene fra barndommen.

Next

Inger Hagerup leser egne dikt

Inger hagerup dikt

Etter det beveger vi oss inn i et bilde av hva lykke er og skaper en harmonisk stemning. Det er stor bruk av patos i diktet, det appellerer til mange, men er ikke særlig aktuelt i vår tid. Det handler om det kompliserte samlivet mellom mann og kvinne. . Et bittelite skritt i riktig retning. Når vi hele tiden sammenligner og blir sammenlignet med størrelser utenfor oss selv — er faren for å miste sin verdighet og integritet stor.

Next

Videre 1945

Inger hagerup dikt

Jeg er en ufødt kvinnes sønn, en streng som ingen hånd har spent, et bål som aldri er blitt tent. Jeg er det stumme leppes bønn. Blomstrer så den brenner, den har slått ut sitt gule hår, strekker kry sin lille ild. Hele diktet er skrevet slik at det er enkelt å forstå hvordan det skal leses, og hvordan rytmen er. Kvinnens sammenknepne munn bygger en mur bak replikken hun har avlevert.

Next