Pljevaljski portal. Pljevlja — Vikipedija, slobodna enciklopedija

Pljevaljski saobraćaj pre osam decenija

Pljevaljski portal

Civilna vlast je pripadala Osmanskom carstvu. U ataru sela Kozica pronađena je gvozdena ruda, čije rezerve iznose oko 120. Inicijativom Raško-prizrenskog mitropolita Nićifora Perića, osnovan je početkom 20. Zahvaljujući Uroševoj ćerki Biljani, otrgnuto je od zaborava i sačuvano mnogo toga o davnom vremenu Pljevalja i Pljevljaka, čak i u Istoriji Pljevalja, obogaćene su stranice Bajićima, jednim od tvoraca grada na Breznici. Pljevlja su grad duge i bogate prošlosti mjesto suočavanja različitih civilizacija. Od vremena vladavine dinastije kneza do vladavine kneza.

Next

PV Informer

Pljevaljski portal

Od devedesetih godina na ovamo su uređivačkom linijom u kratkom vremenu uspjele da ostanu jedine novine u i regionu posle. Ugalj predstavlja najznačajnije prirodno bogatstvo, kao i laporac sirovina za proizvodnju cementa. Grad je centar energetskog potencijala Crne Gore, važan industrijski, kulturni i obrazovni centar. Za turske okupacije, Pljevlja su pripadala hercegovačkom sandžaku pljevaljski. Godine , kako zapisa Miloje Popović — Kavaja- Pansion Marka Karadžića. Jugoistočnu granicu čini planina 1576 metara koja sa svojom podgorinom predstavlja razvođe izmedju slivova i Ljuboviđe,najduže i vodom najbogatije rijeke.

Next

Pljevlja — Vikipedija, slobodna enciklopedija

Pljevaljski portal

U doba Rima, na mjestu današnjih Pljevalja se nalazilo varoško naselje, a u blizini i rimski municipij sa određenom samoupravom. Pirusti su bili poznati kao rudari i od Rima su uživali velike povlastice, a slobodu im je potvrdio konzula Lucije Anicij. Stanovništvo u ovom naselju veoma je heterogeno, a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika. Prvi obrazovni život počeo je pri crkvi , kao i u muslimanskim školama tzv. Kroz grad protiču rijeke i , a u blizini je planina. U naselju ima 6493 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,29. .

Next

PV Informer

Pljevaljski portal

Opština Pljevlja je treća po veličini u Crnoj Gori. Tako su mu glavne, duže granice izvanredno jasne: jugozapadnu čini kanjon , a sjeveroistočnu izdužena greda planina srednje visine. U prvi mešoviti razred gimnazije pošlo je 44 učenika i 16 učenica; u okviru gimnazije rad je započela čisto ženska Radnička škola sa 26 devojčica. Kroz Municipijum je prolazila značajna put je vodio od Risna ka Nikšiću, prema sjeveru, a kod Komina, u blizini današnjih Pljevalja, račvao se u dva pravca, vodeći dalje, u unutrašnjost. Njihovi će se srednjovjekovni posjedi po tituli hercega prezimenu njegovih nasljednika Hercegovići nazvati Hercegovina, odnosno jugoistočni krajevi ove oblasti u Crnoj Gori, kao i oblast. Od naseljavanja i među njima na u 6-8. Lazo Šećerović Pljevlja — Vaso Stevović Priboj i Gliša Veseličić Prijepolje najuticajniji i najuspešniji srpski trgovci sa kraja 19 i početka 20.

Next

Pljevlja — Vikipedija, slobodna enciklopedija

Pljevaljski portal

Osnovna škola u Pljevljima počela je da radi 1823. Značajni ilirski tumuli iz perioda gvozdenog doba nalaze se u Gotovuši. Malo li je i za današnje prilike? Herceg se iz palog područja povukao u Herceg Novi ali su Osmanlije i ovaj grad zauzele 1483. Interesantno je, da je u to vreme u Pljevljima bio razvijen taksi saobraćaj , koji su uglavno koristili imućnije porodice, pa se išlo do Beograda, Sarajeva, Mostara, Skoplja,Istanbula…Tako su majku dr. Prvi upravitelj postao je Tanasije Penjatović do tada suplent Skopske gimnazije a nastavnik - Stevan Samardžić do tada učitelj u Novoj Varoši. Geografski položaj ove visije i pljevaljskog kraja kao njenog dijela, mijenjao se tokom istorije.

Next

Pljevaljska hronika

Pljevaljski portal

Nalazi na sjeveru zemlje u centru prostrane Pljevaljcke u podnožju brda Golubinja. Međunarodni putevi koji povezuju primorske regione i sa istočnim djelovima , prije svega prolazila su kroz Pljevlja. Bio je vrlo povoljan tokom , kada su ovuda vodili važni karavanski putevi od ka unutrašnjosti. Grad definitivno propada u šestom vijeku najezdom Slovena i Avara. Moderna digitalna izdavačka djelatnost omogućila je čitalačkoj publici na svim kontinentima pristup zavičajnom mediju. Vlast je predata pod određenim uslovima komadantu javorske vojske pukovniku Anđelkoviću. Kraj se pruža , a to znači od jugo - istoka ka sjeverozapadu, niz sliv rijeke , kao glavne odvodnice.

Next

Pljevaljski saobraćaj pre osam decenija

Pljevaljski portal

Iz srednjovjekovnog perioda, ostao je sačuvan i relativno dobro očuvani ostaci Kastruma Koznik, na oko 20 km jugoistočno od današnjih Pljevalja. Od veći dio pljevaljskog kraja postepeno se spušta niz ka , preko zaravni Podgore i Bukovice. Grafik promene broja stanovnika tokom 20. Njegova istorija ide unazad do osnivanja drevnog, naselja u. Na nekim mjestima naslage laporca dostižu debljinu i do 128 metara. Sačuvani su u kamenu urezani pomeni na romanizirane Ilire: vojnika Aurelija Maksima, sina Aurelija Vende, kao i na oficira beneficijar Publija Elija Fuscina Publius Aelius Fuscinus. Prethodno su Pljevlja sedište nahije Kukanj, u okviru Drinskog kadiluka.

Next

PV Informer

Pljevaljski portal

Pod uticajem veoma raznolikog geološkog sastava, tektonskih pokreta obrazovane su raznovrsne rude i velike naslage lignita i laporca. U osmanskim izvorima prvi put se pominje u sumarnom popisu 1469 godine. Dosadašnjim geološkim istraživanjem utvrđene su rezerve uglja, olova i cinka, gvožđa, barita, bakra u manjim nalazištima, laporca, gline i gipsa. A kada se napravi put, mnogo toga oživi, proradi, poveže, stigne, uradi… Tako je nikšićki autovlasnik g. Kada će i do Lazovih zemljaka? Prodirući u pljevaljsku kotlinu izazvalo je krupne promjene u reljefu,ispunilo je i svojim najvišim nivoom i doseglo do visine 1180 metara. Prema prvim procjenama njene rezerve iznose oko 500. Oko 70% dana u godini je bez vetra, a oko 200 dana je sa maglom.

Next