Pravoslavni kalendar za 2019. Црквени календар: 2019

Постови

Pravoslavni kalendar za 2019

Vino — post na vodi sa razrešenjem jedne čaše vina. Prorok Joil; Prepodobni Prohor Pčinjski; Prepodobni Jovan Rilski post Ponedeljak 2. Sveštenomučenik Sava Gornjokarlovački post četvrtak 18. Sveštenomučenik Avtonom Odanije Rođenja Presvete Bogorodice post četvrtak 26. Sveštenomučenik Dionisije post Ponedeljak 19.

Next

Црквени календар: 2019

Pravoslavni kalendar za 2019

Ilija Gruzijski post subota 3. Svakako, tu je niz interesantnih, ukusnih i maštovitih jela i za one koji nisu vegeterijanci i koji ne poste. U Pravoslavnoj Crkvi postoji nekoliko postova koje smo dužni svi da postimo, i to: 1. Gospojinski post U toku ovog posta ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom se posti na vodi, subotom i nedeljom na ulju, a riba se koristi samo na Sveto Preobraženje Gospodnje. Pajsije Janjevac , patrijarh Pećki Petak 16. Osim prethodno navedenih razrešenja tokom godine post može biti razrešen, sredom, petkom ili u toku posta, ako se praznuje određeni praznik. Sveštenomučenik Platon Banjalučki apr Sveti mučenik Sava Stratilat; Sveti Sava Erdeljski; Sv.

Next

Pravoslavni crkveni kalendar za 2019 / 01

Pravoslavni kalendar za 2019

Prorok Joil; Prepodobni Prohor Pčinjski; Prepodobni Jovan Rilski post subota 2. Ko može da uzme 4 slobodna dana od odmora može da dobije 10 slobodnih, neradnih dana. Mučenica Kikilija post petak 6. Joasaf Srpski; Sveti Nikolaj Žički Istočni Petak subota 4. Veliki Časni post U toku ovog posta ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom postimo na vodi; subotom i nedeljom postimo na ulju, a na Blagovesti i na Cveti dozvoljeno je jesti ribu. Razmislite na vreme, kako najbolj da iskoristite neradne dane, gde ćete da putujete i rezervišite karte i smeštaj dok još nije kasno. Između Uskrsa i Prvog maja ima 8 radnih dana pa eto prilike i za neko spajanje praznika.

Next

Pravoslavni crkveni kalendar za 2019 / 01

Pravoslavni kalendar za 2019

Varlaam; Prepodobni Joasaf post Četvrtak 3. Teodot Kirinejski post subota 16. Sve o neradnim danima za i oko pravoslavnog Uskrsa 2020. Sreda i petak Preko cele godine ovim danima se u ishrani koristi hrana spremana na vodi, uz određene izuzetke. .

Next

Православен календар

Pravoslavni kalendar za 2019

Sveštenomučenik Avtonom Odanije Rođenja Presvete Bogorodice post Subota 26. Beli mrs — post u kome je razrešeno sve sem mesa. Kod ovakvog načina posta možemo koristiti vino i alkoholna pića, u određenim količinama, rakove, lignje, školjke i ostale reptilije — ovo je tzv. Božićni post U toku ovog posta, od 15. Prepodobnomučenik Stefan; Sveti mučenik Hristo post Subota 12. Prebilovački i Donjohercegovački sreda 7. Sveštenomučenik Rafailo Šišatovački sreda 4.

Next

Pravoslavni crkveni kalendar za 2020 godinu

Pravoslavni kalendar za 2019

Prepodobnomučenik Stefan; Sveti mučenik Hristo post četvrtak 12. Nikodim srpski post Nedelja 27. Prebilovački i Donjohercegovački Petak 7. Kako je Crkva odredila dane u koje treba da se posti, tako je isto odredila dane kada je post razrešen. Riba — post u kome su razrešeni ulje, vino i riba.

Next

PRAVOSLAVNI CRKVENI KALENDAR ZA 2020. GODINU

Pravoslavni kalendar za 2019

Glamočki i Kulenvakufski utorak 23. Datum civilni Datum crkveni Dan u nedelji Dnevno pravilo posta J A N U A R 1. Kada pada Uskrs, slobodni dani i predlog za povezivanje prazničnih dana. Suhojedenje — strogi post na suvoj, svežoj, sirovoj hrani. Varlaam; Prepodobni Joasaf post utorak 3. Ulje — post u kome su razrešeni ulje i vino.

Next